WDoM 2018.II je v dvorani Danica na obrobju Bohinjske Bistrice potekal konec novembra. Za razliko od predhodnega WDoM-a, ki je bil le 10 mesecev nazaj, v začetku februarja, tokrat ni snežilo. Tudi na Voglu ni bilo dovolj snega za tiste, ki so kupili kombinirane vstopnice, zato jim je organizator ponudil Krvavec kot alternativo, z doplačilom (zaradi razdalje), ali pa konverzijo ski karte v wellness vstopnico za Aquapark Bohinj.

 Kljub pomanjkanju snežne idile je bilo vse ostalo kot prejšnjo zimo – temperature malo pod ničlo, v dvorani pa je obiskovalce 3 dni grela metalna glasba.  

Ker so se dvema članoma belgijske skupine Warbeast Remains dogodili nekakšni zapleti, so Atrexial iz Barcelone imeli čast, da otvorijo festival s svojim nastopom. Katalonci so le pred letom in pol izdali svoj debitantski album »Souverain«. Black death metal, ki ga izvajajo, je ekstremna podvrsta heavy metala.

 

 

Bil je četrtek, prvi dan festivala. Če je Atrexial publiko ogrel, so jo Thrash / Death /Groove metalci Paragoria iz Savinjske doline prebudili. Že leta 2011 so nastopili tudi na Metalcamp festivalu v Tolminu.

 

Skálmöld so ponovno, kot pred desetimi meseci, suvereno odigrali svoje viking / folk metal sage. V Bohinju se očitno počutijo kot doma, tistih nekaj minusa zunaj pa je zanje verjetno kot islandska pozna pomlad.

 

Škotski pirat-metalci Alestorm tudi dajejo vtis, da ne hodijo domov, saj je minilo le 4 mesece od njihovega nastopa na lanskoletnem Metaldays. Očitno je bil prvi večer namenjen dobri metal zabavi z njimi.

 

 

Igorrr (s tremi r) je z mešanico raznih metal zvrsti z dodatkom klasične glasbe nekoliko zahtevnejši, njihov ustanovitelj Gautier Serre pravi, da bi le rad ustvarjal glasbo, ki mu je všeč, ne da bi se spraševal, ali je preveč komplicirana ali predaleč od okusa ljudi.

 


Pozno popoldne naslednjega dne so začeli razgrajati Membrance iz Italije. Lani so na MetalDays dobili termin na odru »New Forces«. Njihov vedno živahen nastop je tokrat popestrilo nekaj deklet v zgovornih opravah s prisilnim jopičem, hudičevke in nune.  Benečani so na pohodu, hočejo se promovirati in njihov dom je le par ur vožnje stran. Še jih bomo videli.

 

 

Okultistično-satanistična grozljivka na podstrešju – ime benda je Attic – je prva na tem festivalu ponudila tradicionalno premišljeno odrsko veduto. Velike sveče na robu odra, več arhaičnih svečnikov okoli bobnarja in drugje, črni panoji z okultno simboliko, pevčevo srednjeveško oblačilo… Težkometalci iz Severnega Porenja-Vestfalije imajo za sabo dva velika albuma in nameravajo še ustvarjati.

 

 

Nox Vorago iz švedskega Gothenburga izvajajo progresivni/simfonični Death Metal. Značilna kostumografija vsebuje črno opravo s kapucami in rumenimi Halloween-style maskami.

 

 

Valkyrja iz Stockholma so še eni v vrsti črnometalcev, njihova besedila pa imajo največ opraviti s smrtjo, nihilizmom, nasiljem in odporom do človeštva. Nisem jih preverjal, da bi ugotovil, če je v njih tudi kaj konstruktivnega.

 

 

Tudi pri skupini Archgoat, ustanovljeni pred skoraj tridesetimi leti na Finskem, prevladuje zahtevnejši black / death metal.

 

 

Marduk je babilonsko božanstvo, stvarnik univerzuma, bog luči in življenja, gospodar usod. Premagal je zmaje kaosa in iz njihovih teles ustvaril zemljo in nebo. Po njem so se poimenovali švedski črnometalci. Večer je bil za oboževalce black/death metala skoraj popoln.

 

 

 Bömbers so norveška Motörhead tribute skupina. Pevec in kitarist, vsem znani Abbath, vsestranski glasbenik in tekstopisec, je bil do 2015 član skupine Immortal. Pri Bömbersih prevzema vlogo Lemmyja, preminulega pevca Motörheadov.

 

 

Valuk je črnometalni bend iz Idrije, imena pa si niso nadeli po lahkem oklepnem vozilu, ampak po predkarantanskem knezu. Tudi njihova besedila, za razliko od mnogih drugih metal skupin spisana v slovenščini, iščejo navdih v stari slovenski zgodovini.  Čeprav imajo na grbi le en glasbeni album, so v domači metal sceni dobro znani.

 

 

Člani skupine Alithia, ustanovljene leta 2004 v Melbournu v Avstraliji, se opredeljujejo kot novo gibanje v glasbi »Jedro astralnega prostora«. Karkoli že to pomeni. Njihova mešanica psihedeličnih in art rock sestavin se je razvila v stalno širitev meja glasbe. Njihova gladko tekoča  glasba je prava melodična poživitev večera.

 

 

Gotski metalci iz Verone, Animae Silentes, so relativno mlada skupina , ki je bila ustanovljena leta 2015, doslej pa so izdali en album.

 

 

Shores of Null iz Rima igrajo melodični black/doom metal z besedili o temačnosti, življenju, smrti, žalosti.

 

 

Norveški hard rock bend Shining iz Osla je na turneji skupaj s skupino Alithia. Skupina je prešla od instrumentalnega jazz kvarteta preko progresivnega pop-rocka do ekstremnega avantgardnega metala. Saksofonski nastop na ograji tik nad publiko in močna utripajoča osvetlitev bi zdramili tudi mrtve.

 

 

Že med pavzami je bilo opaziti obiskovalce, ki so na svojih metal verigah, pripetih na metal pasove, ali pa kar zatlačene v žepe, imeli kako rolo belega nič kaj metalnega toaletnega papirja. Ne, to niso bili obiskovalci, ki bi jih nosili s sabo zaradi pripravljenosti na sanitarije, v katerih je ravno zmanjkalo toaletnega papirja, ampak so se pripravljali, da bodo te rolice metali naokoli, najpogosteje seveda na oder. Se zgodi vsako leto na kakšnem od koncertov na Metaldays, a tokrat je prav poseben razlog za skrbne priprave. Predzadnji so nastopili Gutalax. Norci iz Češke igrajo goregrind, ki je mešanica porngrinda in death metala. So pa zabavljači, saj s svojimi opravami v belih kombinezonih izgledajo, kot da bi imeli opravka s kakšnimi nevarnimi kemikalijami. To tudi drži, pa še kako. Njihova besedila se vrtijo okoli fekalij z vsemi nad- in podpomeni, sinonimi in asociacijami. Drekci, kakci, odvajala (Gutalax je odvajalo), prdci, straniščne školjke – iz te nekoliko tabujske tematike sta nastala že dva albuma s pomenljivima naslovoma  »Shit Beast« in »Shit Happens«. Zabava je bila dobra, po tleh pa je ostalo dovolj papirja tudi za najhujšo diarejo.

 

 

Festival so zaključili Batjuška (če jih boste kdaj iskali na seznamu nastopajočih, jih iščite pod Батюшка). Ime pomeni  oče, a bolj v pomenu nagovarjanja ruskega duhovnika.  Tako dodelana scenografija kot petje z religioznim pridihom pravoslavne liturgije jih uvršča med najbolj slikovite ustvarjalce na metal sceni. Vse ostalo je black metal. Poljaki so relativno mlad bend (od 2015), a so hitro zasloveli z albumom Litourgiya.

Ruska pravoslavna cerkev je pozvala k prepovedi njihovih nastopov v državi zaradi domnevnega satanizma in »heretično« spremenjene narave originalnih tekstov (petje od konca proti začetku, zamenjane besede). Zaradi groženj z nasiljem so turnejo po Rusiji odpovedali.

 

 

Na WDoM sem se že nekoliko navadil. En oder, tako da ni potrebna selekcija, koga boš izločil zaradi istočasnega nastopa na različnih odrih kot na Metaldays. Tudi bife zunaj ponuja relativno normalne cene. Še vedno pogrešam press kotiček in malo bolj kvalitetno osvetlitev odra. Tokrat pa so me najbolj razočarali veliki zvočniki, ki so jih namestili v press prostor med odrom in publiko. Premik z ene strani na drugo je bil že pravi izziv strpnosti in vljudnosti med fotografi ter previdno gibanje tik ob razgreti publiki, da nisi šel ven polit s pivom.  

Sicer pa upam, da se bo festival prijel, v zadovoljstvo vseh.