MetalDays 2018 (2/2)

MetalDays 2018 (2/2)  

  Dino, 26. avgust 2018. 01:45

Po prvih dveh dneh je sreda 24.7. končno prinesla večji razmik med začetki koncertov na glavnem in stranskem odru, vsaj v zgodnjem delu. Prejšnja razlika petih minut je praktično onemogočala fotografiranje na obeh odrih, sredinih 15-25 minut pa je bilo skoraj kičastih. Od 23 nastopov sem vsaj delno dokumentiral  9, od tega 5 na glavnem in 4 na stranskem odru.

Nemški  težkometalci Rage so bili sredi osemdesetih del nemške heavy/speed/power metal scene poleg skupin kot npr. Helloween, Blind Guardian in Grave Digger. Najprej so se imenovali Avenger, vendar so ime spremenili, ker je v Veliki Britaniji obstajala skupina z enakim imenom. 

 

 

Nekateri dajo nekaj več tudi na scenografijo

 

 

Arroyo Grande v Kaliforniji je bivališče skupine Gruesome. So pristaši death metala, od ustanovitve leta 2014 so izdali albuma Savage Land in Twisted Prayers.

 

 

Ob vračanju na veliki oder sem v dnevni svetlobi ujel še nekaj obiskovalcev.

 

 

Heavy metal skupina Loudness iz Osake na Japonskem je že 37 let na sceni. Lani so nastopili na malem odru.

 

 

Schammasch (izg. Šamaš), švicarski črnometalci imajo ime po bogu Sonca sumersko-asirsko-babilonskega izvora. Mogoče so edina metal skupina, katerih ime aludira na Sonce, druga so bolj obskurna.

 

 

Skupina Igorrr, solo projekt ustanovitelja Gautierja Serreja, kombinira različne zvrsti glasbe, ne samo metal, tudi barok, trip hop, breakcore in elektronsko glasbo. S tem v zvezi jih najraje označujejo za eksperimentalni metal.

 

 

Mali oder so medtem zasedali epic doom metalci Sorcerer. Ustanovljeni leta 88, razpuščeni 92 in ponovno formirani 2010.

 

 

Belo Horizonte v Braziliji je izstrelil na Metaldays skupino Soulfly, ki igra thrash neo. Skupino je v Phoenixu v Arizoni po odhodu iz Sepulture ustanovil  frontman skupine Max Cavalera. Lirične vsebine se vrtijo okoli duhovnosti ter političnih in verskih tem.

 

 

Brez komentarja

 

Na malem odru je medtem (ob 21:50) nastopil portugalski Sinistro iz Lizbone, ki igra sludge/doom/post-metal

 

Kataklysm so ena redkih metal skupin, kjer pri članstvu ni prihajalo do pogostih sprememb. Manjka jim le en ustanovni član. Kanadčani iz Montreala igrajo (melodični) death metal.

 

 

V četrtek 26.7. so med 24 nastopi izstopali legende metal glasbe in headlinerji Judas Priest, ki so kot zadnji nastopili na velikem odru. Moja prisotnost se je začela s skupino Girlschool, izključno žensko skupino, ki je že več kot 40 let na metal sceni. Kultne dame so še vedno navdih za mnoge rock glasbenice.

 

 

Alien Weaponry sta leta 2010 ustanovila brata Lewis in Henry, stara komaj 8 in 10 let. 3-članski thrash metal bend iz Nove Zelandije je doma pobral kar nekaj lovorik, če pa mlečnozobci potrebujejo dovoljenje staršev za pot na festivale v Evropi, pa nisem našel podatka.

 

 

Obituary (osmrtnica) iz Floride so kot pionirji death metala začeli kot Executioner in Xecutioner. Nič od tega ne more biti bliže osmrtnici ;-)

 

 

Včasih se sprašujem, po kateri literaturi ti ljudje brskajo, da najdejo »primerno« ime za metal skupino. Wiegedood je nizozemski (flandrijski) izraz za SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) in pomeni »smrt v zibelki«. Belgijci so doma iz Genta.

 

 

Napihnjeni rdeči rak se je skril med dva rdeča avtomobila. Pojem "blending in" je dobil nove razsežnosti ;-)

 

Ameriški hardkorovci Hatebreed, čeprav vidni in uveljavljeni predstavniki hardcore punk sfere, so cenjeni tudi v vrstah heavy metala.

 

 

Judas Priest, britanske legende heavy metala, so pisali zgodovino s svojima albumoma British Steel in Screaming for Vengeance. Ime skupine so pobrali iz naslova neke Dylanove skladbe. Spremljal sem jih s platforme v press coni.

 

Zadnji dan festivala po napornem tednu ni s številom nastopov prav nič zaostajal za ostalimi, na treh odrih se je zvrstilo 23 nastopov. Najprej sem si na malem odru ogledal Chronosphere, grške thrash metalce iz Aten.

 

 

 Na posameznem odru so razmiki med nastopajočimi od 15 pa do 30 minut, odvisno od tega, kaj vse kdo privleče na oder. Zaradi tega se ure nastopa vsi bendi kar držijo, in nam fotografom je to všeč. Ob 15:40 je na velikem odru dan začel Carrion, 5-članski death metal bend iz Genta, Belgija.

 

Rožnati flamingo je poleg enoroga najbolj pogosta ikona, povezana tudi z napihljivimi blazinami, tako značilnimi za ta festival

 

Holandski Death Allley, amsterdamska skupina, združuje protopunk s ščepcem psihadelije. Na drugen (malem) odru so jim sledili švedski  death metalci Demonical.

 

 

Hamburški Mantar (beseda pomeni goba v turščini) igra sludge metal. To je kombinacija doom metala in hardcore punka, z značilnim kombiniranjem počasnega, pesimističnega dooma z divjimi ritmi in agresivnimi vokali hardcore punka. Sestavljen le iz kitarista in bobnarja je duo obrnjen eden proti drugemu in ne proti publiki.

 

 

Municipal Waste iz Richmonda, Virginia, že 18 let izvajajo crossover thrash pod vplivom vzornikov kot Anthrax, Suicidal Tendencies, Nuclear Assault in drugih.  Predsedniku njihove države so na svojevrsten način zaželeli prijetno bivanje v Beli Hiši.

 

 

Novi Orleans očitno ni le zibelka bluesa, ampak tudi domovanje black/death/thrash metalcev Goatwhore. Tematike njihovih besedil se pogosto spreminjajo, satanizem, čarovništvo in vse okultno pa so stalnica na vsakem od pol ducata albumov.

 

 

Ljudje se zbirajo v pričakovanju naslednjega koncerta. A vidite kakšen plastični kozarec na tleh? Ne! Ker na tla redki mečejo po 1 evro.

 

Death metal skupina Cannibal Corpse je na sceni že od leta 1988, izdali so 14 albumov. Kontroverzno grozljive naslovnice njihovih albumov in besedila njihovih pesmi so v nekaterih državah doživele prepoved izdaje ali vsaj neke vrste cenzuro.

 

 

Heavy metal skupina Attic iz Severnega Porenja – Westfalije je vmes nastopila na malem odru.

 

 

Epica, ustanovljena kot simfonični metal bend z gotskim pridihom, je postopoma pridobivala vplive iz death metala, progresivnega metala, z zaznavnim dotikom elektronike pa vse do folk metala. Bistvo skupine je ženski (»normalni«) vokal in moški growl. Znani so po pogosti uporabi orkestra in opernega zbora. Morda so večini ljudi znani po melodiji iz Piratov s Karibov.

 

 

Frontwoman Simone Simons

 

Darkened Nocturn Slaughtercult, black metalci iz Dormagna v Nemčiji, so nastopili predzadnji na malem odru.

 

 

Children of Bodom, prvotno Inearthed, so zaradi bistveno boljšega dogovora z novo založbo morali spremeniti ime. Pri iskanju so naleteli na primer skrivnostnih umorov ob finskem jezeru Bodom in po veliko predlogih izbrali Children of Bodom. Ob jezeru Bodom so bili leta 1960 brutalno umorjeni trije najstniki, četrti, hudo poškodovan, je bil kasneje aretiran, po enem letu pa spuščen. Primer nikoli ni bil razjasnjen.

Njihov nastop je bil tudi zadnji na velikem odru na MetalDays 2018.

 

 

Drugo jutro se je na tisoče metalcev odpravilo domov ali naprej na druge festivale. Avtobusi, kombiji in taksiji so jih odvažali do bližnjih letališč ali domov.

Če ste mislili, da je po odhodu 12.000 metalcev na prizorišču armageddon, ste se zmotili. Odpadki so večinoma zloženi v vreče, za sabo pa pustijo tudi kakšno umetniško delo ali zanimivo rastlinico.

 

Število narejenih fotografij v 7 dneh festivala: ca. 5000

Število fotografij po brisanju: 1290

Število porabljenih ur v postoprodukciji: kdo bi vedel? Veliko!

Hvala vsem, ki ste si ogledali enega ali oba dela reportaže z MetalDays 2018. Upam, da vam je všeč in vredno ogleda.

Vseh fotografij tukaj nisem mogel objaviti. Album z vsemi 398 fotografijami si lahko ogledate na mojem fb profilu https://www.facebook.com/dusko.dokosic/media_set?set=a.1875615575853834&type=3&fb_dtsg_ag=AdzXzsZIQlxQlv1MWQKV35geT13WnxVF9ovNV6IsWEiM8Q%3AAdwH5B_xMFg9PR32_Hzsrl_kg-mgbhi0s-8oK_oLPH9TRQ

Dino

 

 

 

 

 

 

 


 Nazadnje uredil:  Dino   26. avgust 2018. 13:17, urejeno 1-krat

Re: MetalDays 2018 (2/2)  

  Aleš, 26. avgust 2018. 19:09

Že tradicionalno dobro. Mi delaš slabo vest, ker že dolgo nisem naredil reportaže!

 


 Nazadnje uredil:  Aleš   26. avgust 2018. 19:09, urejeno 1-krat