MetalDays 2018 (1/2)

MetalDays 2018 (1/2)  

  Dino, 24. avgust 2018. 21:46

Letošnja, razprodana izdaja festivala MetalDays, je postregla s 134 koncerti v 7 dneh. Lokale in trgovine v Tolminu so za teden dni zavzeli navdušenci metalne glasbe, po pravilu odeti v prevladujočo črno barvo. Prodano je bilo 12.000 festivalskih vstopnic, v zadnjih dneh pred začetkom pa so pošle tudi enodnevne in tridnevne vstopnice.

Na odru »New Forces« je bilo v sedmih dneh 33 nastopov, prva dva dneva, sobota 21. in nedelja 22.7., pa sta bila namenjena samo njim. Druga dva odra, Ian Fraser »Lemmy« Kilmister in Boško Bursać Stage, sta gostila bolj prominentne skupine s headlinerji Accept in Judas Priest, legendami metal glasbe. Glavne skupine, t.i. headlinerji, pa velikokrat omejijo fotografiranje le na zastopnike izbranih medijev.

V izvidnico sem šel v nedeljo in si najprej ogledal prizorišča. Že na poti sem srečal skupino metalcev, ki se je ustrezno opremljena v gosjem redu pomikala proti Soči. V oči sta mi padla presta in kaktus.

 

Metal Warrior, maskota festivala, je bil že pripravljen

 

Prodaja festivalskega mercha, predvsem za tiste, ki so prišli neopremljeni, je tudi že potekala.

Kamp je bil praktično že poln. Tile Nizozemci so se verjetno pred prihodom na festival sprehodili preko bojišč v Ypresu.

 

Verjetno najrazkošnejše »šotorišče« v kampu

Okolje je že majčkeno trpelo

Premaknil sem se še do »New Forces Stage« in pogledal par koncertov. Nedeljski spored je ponujal nastop 7 skupin, ene več za razliko od sobote.

Za prihodnost metala se res ni bati, saj so mladci (Black Reaper so naši, za druge nisem prav prepričan, kdo in od kje so) pravi razgrajači, v instrumentalno-vokalnem smislu seveda.

 

V ponedeljek 23.7. se je začelo zares. Med 23 nastopi sem na glavnem odru ujel nastope skupin Jinjer, Leprous, Alestorm, Eluveitie in Behemoth.

Jinjer (džindžer) so leta 2009 ustanovljen ukrajinski metalcore bend, vokal je ženski in ni growl ;-) Njihov stil igranja vključuje elemente death metala, progresivnega rocka in nu metala. Nu metal  je podvrsta alternativnega metala z vplivi drugih glasbenih zvrsti kot npr. hip hop, alternativni rock, funk, industrial in grunge.

 

Se mi zdi, da tole niso prav pravi metalci, bolj turisti. Na metal festival se pač ne pride v beli majici in brez vsaj enega piercinga.

 

Glasba norveškega Leprousa (kužni) se najpogosteje klasificira kot progresivni metal ali progresivni rock, vendar vključuje tudi širok spekter drugih vplivov in zvokov. Člani skupine se ne želijo identificirati z določeno vrsto metala. Ne glede na ne-metalske frizure, do vratu zapeto srajco kitarista in kravato klaviaturista, so še vedno najmanj hard rockerji.

 

Na malem odru sem vmes spoznal poljske black-death metalce Hate.

 

Alestorm je škotska skupina, ki je od 2004 do 2007 delovala kot Battleheart, njihovo zvrst glasbe pa najpogosteje označujejo kot  power metal, folk metal in piratski metal, slednje predvsem zaradi tematike besedil.

Prišel jih je gledat tudi Mr. Sparrow.

 

 

Kratek skok na mali oder in tole:

 

Eluveitie je švicarski folk metal bend, njihov stil melodičnega death metala se navezuje na tradicionalno keltsko glasbo, besedila pa na keltsko mitologijo. Nekatera besedila so pisana v izumrli galščini. Ime označuje Helvetiana, Švicarja, izhaja pa iz etruščanskega napisa na nekem artefaktu, najdenem v Mantovi v Italiji.  

 

Behemoth je zver iz Jobove knjige, ki jo je poleg Leviatana ustvaril Bog. Jobova knjiga je ena od knjig Svetega pisma, izvor besede je hebrejski. Do konca devetdesetih so izvajali black metal, nato death in trash metal. Prihajajo iz Gdanska, Poljska.  

 

Od 8 skupin, ki so v torek 28.7. nastopile na glavnem odru, sem ujel zadnje 4: Battle Beast, Coroner, Ensiferum in Accept. No, pri Accept sem moral akceptirati dejstvo, da nisem na seznamu odobrenih (akceptiranih) za dostop do foto prostora, zato so tudi rezultati omejeni, pa še za to se lahko zahvalim spodobnemu objektivu.

Battle Beast iz Finske so nastali 2005, zasloveli pa 2010 z zmago na Wacken Metal Battle med tisoči nastopajočih skupin in na nekem pomembnem tekmovanju doma. Sledile so pogodbe z založbami in turneje, prvo so izvedli kot predskupina znanih Nightwish. Prvotno pevko je kasneje zamenjala Noora Louhimo.

 

Švicarski thrash-metalci Coroner (iz ang. mrliški oglednik) so nastali davnega 1983, se razšli 1996 in po 14 letih ponovno vzleteli iz pepela, stil glasbe pa so večkrat spreminjali in izpopolnjevali.

 

Ensiferum je finska folk/viking metal glasbena skupina. Izraz ensiferum je latinskega izvora in pomeni nosilec železa, kar v kontekstu pomeni nosilec orožja, mišljen je meč. V svojih folk pesmih pogosto uporabljajo akustično kitaro, večinoma na začetku pesmi.

Accept: beri zgoraj in tekst o headlinerjih, prilagam eno fotografijo.

 

Na malem odru so večer zaključili švedski black metalci Watain. Kljub opredeljevanju za teistične sataniste, so večkrat odkrito kritizirali antisemitizem in ideologije skrajnih desnic.

Nadaljevanje prihodnjič J

 

Re: MetalDays 2018 (1/2)  

  wedi, 24. avgust 2018. 21:58

Dino, hvala za predstavitev! Pregledal sem vse fotke, prebral pa nisem. Bom na dopustu imel dovolj časa.

Re: MetalDays 2018 (1/2)  

  Dino, 25. avgust 2018. 00:32

Takrat bo pa še 2. del gor.

Re: MetalDays 2018 (1/2)  

  Aleš, 25. avgust 2018. 18:38

Super!

Re: MetalDays 2018 (1/2)  

  Ezyman, 25. avgust 2018. 20:11

Odlično dokumentirano! 

Re: MetalDays 2018 (1/2)  

  Julijasav, 24. november 2022. 10:51

Dino, hvala za prispevek


 Nazadnje uredil:  Julijasav   12. december 2022. 12:17, urejeno 2-krat