MetalDays 2017

MetalDays 2017  

  Dino, 26. november 2017. 18:33

Domačini ga imenujejo Sotočje. Kraj, kjer se združita levi breg Soče in desni Tolminke, celo v vročih poletnih mesecih še vedno hladnih alpskih rek, je v zadnjem desetletju postal pojem festivalskega dogajanja v Zgornjem Posočju. Letos so se tam zvrstili Metaldays, Punk Rock Holiday, Reggae Overjam, Soča Outdoor, Sajeta, MötorCity, Halamoye, in mogoče še kakšen dogodek. Okoliški prebivalci so se na festivalsko dogajanje že zdavnaj navadili.    

Objekt, ki tam zdaj v glavnem sameva na robu prijetnega gozdička z visokimi in s košatimi kostanji, ki obdajajo prostor enega od odrov, je bil včasih dijaški dom, v ne tako daljni preteklosti pa tudi igralnica in hotel. Sedaj ga v času festivalov uporablja osebje organizatorja in nastopajoči.

Po obiskanosti najbolj izstopa festival Metaldays, prej Metalcamp, saj ga vsako leto obišče od 10 do 15 tisoč ljubiteljev tovrstne glasbe, ki prebivalstvo predalpskega mesta Tolmin početveri.

Letos je bilo najavljenih več kot 110 imen skupin. Med najbolj znanimi so bili: Marilyn Manson, Amon Amarth, Doro, Opeth, Iced Earth, Abbath, Loudness, Bloodbath.

Njihovi nastopi so potekali na treh odrih, pri čemer je bil tretji postavljen na Sotočju, na njem pa so nastopali novi, še neuveljavljeni bendi.

Drugi oder

 

Ob Sotočju

 

Nekateri metalci so bivali v sobah in apartmajih, mnogi pa so uporabili za to določen kamp z urejeno infrastrukturo. Dogajanje v kampu in ob sotočju je bilo vsak dan pestro. Bližnji Hofer je kot eden od sponzorjev z zalogo napihljivih enorogov, delfinov, želvic in račk poskrbel, da so si obiskovalci lahko privoščili poležavanje na Soči in pri šotorih.

 

Na krožišču ob vstopu v Tolmin so prijatelji pričakali dva tovariša, ki sta se iz okolice Dresdna na 1000 km dolgo pot pripeljala kar s kolesi. Potovala sta 5 dni. Policisti so jih kasneje pozvali, da čustveno snidenje nadaljujejo izven cestne infrastrukture.

 

Nevihti, ki sta že prvi dan festivala skoraj uničili enega od odrov, sta tudi pošteno zmočili tla. A metalci se ne dajo, ukvarjali so se z vodnimi športi in sorodnimi sproščujočimi aktivnostmi.    

 

 

Zaradi obilice blata na glavni poti so si, vsaj tisti, ki so želeli ostati vsaj malo suhi, utrli pot skozi kamp mimo avtomobilov in šotorov, skozi eden od stebričkov »arafata« nekih švicarskih metalcev. Švicarji so na kos kartona napisali, da prejemajo kakršnakoli darila. Čez par dni so povedali, da so prejeli kar nekaj pločevink piva, vžigalnikov in podobnih uporabnih rekvizitov. 

 

Med obiskovalci seveda ne manjka lepih deklet

 

 

 

Mnogi so prišli z drugih festivalov s pestrim naborom zapestnic

 

Trgovine v kampu so ponujale vse za oboževalce metala

 

Na glavnem odru je bilo največ obiskovalcev in dogajanje pestro, zato so morali varnostniki stalno skrbeti, da se kdo od tistih, ki so jih »prinesli« čez ograjo, ni kaj naredil.

 

Metalna družina

 

Komentatorica te fotografije je romantično napisala: »Kot da bi igral le zanjo.«

 

Glušniki so za mlade občutljive bobniče priporočljivi

 

Ne, ni z Bližnjega Vzhoda

 

Še nekaj utrinkov s samih koncertov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Nazadnje uredil:  Dino   26. november 2017. 18:51, urejeno 1-krat

Re: MetalDays 2017  

  Aleš, 28. november 2017. 14:09

Odlično!

Re: MetalDays 2017  

  Zlodej, 29. november 2017. 20:18

Super reportaža, hvala. ;) 

LP Zlodej