Spoštovani predsedniki društev!

Z veseljem vas obveščam, da Digitalna kamera tudi letos organizira tradicionalno srečanje fotografov in sicer v soboto, 14. septembra 2019, tokrat v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje (MNZC) in evropskim fotografskim biserom, Pelikanovim ateljejem. Zato smo mu nadeli ime PELIKANOV DAN FOTOGRAFIJE.

_______________________________________________________________________

PELIKANOV DAN FOTOGRAFIJE

SOBOTA, 14. september 2019

atrij pred Pelikanovim ateljejem, Razlagova 5, 3000 Celje

_________________________________________________________________________

 

 

Letos mineva točno 120 let, kar je ugledni fotograf Johann Martin Lenz dal zgraditi veliko novo hišo na Neugasse 1 (današnji Razlagovi 5) in ob njej prizidati stekleni atelje, 9. septembra pa natančno sto let, kar se je tu začela pisati skorajda 60-letna bogata ustvarjalna poklicna pot fotografskega mojstra Josipa Pelikana.  Sklenil jo je 18. junija 1977.

Pred 25 leti je Mestna občina Celje odkupila takrat zapuščeni in propadajoči Lenz-Pelikanov stekleni atelje in ga kot kulturni spomenik državnega pomena predala v upravljanje muzeju, letos maja pa je MNZC od občine prevzel v upravljanje še hišo na Razlagovi ulici, ki bo sčasoma zrasla v FOTOHIŠO PELIKAN, v celoti posvečeno fotografiji in odprto obiskovalcem. Celoten objekt z ohranjenim stanovanjskim delom, opremljenim z izvirnim pohištvom, in obema fotografskima studiema, retuširnico ter drugimi delovnimi prostori, je skupaj z obokano kletno etažo, v kateri je dovolj prostora za razstave ter priložnostne dogodke, namreč pravi biser -  tako v zgodovinskem smislu kot v duhu ohranjanja kulturne in tehnične dediščine. V kletnih galerijskih prostorih bo od 11. Septembra 2019 za ogled odprta razstava Fotohiša Pelikan, do konca leta pa naj bi bil na osnovi muzeološko-konzervatorskih izhodišč pripravljen tudi izvedbeni projekt za obnovo stavbe.

Ker je Pelikanov dan fotografije posvečen fotografskemu mojstru Pelikanu, se bo srečanje odvijalo v atriju pred steklenim Pelikanovim ateljejem, natančneje na naslovu Razlagova 5, 3000 Celje, s pričetkom ob 10.00.

 

Na ogled bo veliko novosti s fotografskega področja, saj bodo tudi letos z nami uvozniki znanih blagovnih znamk s področja fotografije in videa kot so Nikon, Sony, ACS Sony, Fuji, Samyang, Sigma, Benro itd., ter prodajalci, ki jih fotografi zagotovo dobro poznajo, Fotojama, Foto Grad, Fotospecialisti, Cumuls itd.

 

 

Da bo druženje še bolj zanimivo in fotografsko aktivno, se bosta odvijali tudi dve zanimivi fotografski delavnici;

 

  • MODNA DELAVNICA: ob 11.00 bo uradna Playboyeva fotografinja Urška Košir s svojo ekipo studia Železna na Krekovem trgu v Celju  fotografe vodila po svetu mode;
  • PORTRETNA DELAVNICA: ob 14.00 bo vrhunski portretist Stane Jeršič svoje znanje nesebično posredoval v Pelikanovem steklenem ateljeju, kjer je bistvo portretiranja v uporabi in manipulaciji naravne svetlobe.

 

 

Ves dan bo za vse fotografe in ljubitelje fotografije na ogled razstava v kletnih prostorih hiše Pelikan ter vsako polno uro voden ogled celotne Fotohiše Pelikan – ena zadnjih priložnosti za ogled Pelikanovih bivalnih in delovnih prostorov (vključno s t.i. električnim studiem) pred začetkom celovite obnove stavbe.

 

Brezplačni vodeni ogledi  in hitro fotografiranje bodo možni tudi v Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju.

Obe delavnici in vsi ogledi so za vse udeležence popolnoma brezplačni!

Istočasno bi vas rad obvestil, da se je možno dogovoriti za kakšen poseben termin in organizirati portretno delavnico v pelikanovem ateljeju.
Za dodatna vprašanja ali termine pokličite na 040 413 099 - Igor